What Did You Do on Saturday?

At my previous working place, my manager asked about our activities on weekend often. Suddenly, in the middle of my idle time, I remembered about that again. I would have an easy answer for him if he asked me about this on next Monday :p.

I woke up late this morning. My body works on this automatically. On weekdays, I wake up before 5 am and this thing will not happen on weekend. Then, I put together my passion for bathing, but chose to have breakfast first. Took a bath, played angry birds, worked on my side job and those steps were repeated until evening :)).

This thing reminds me about my talk with my friend yesterday.

fitri : kerjaanku baru kelar 4 masih kurang 16 ebuset
rizka : sabtu minggu hmm besok target brp? :D
fitri : kelaaaaar
rizka : hihihi seharian brarti?
fitri : iya keknya hahaha suram
rizka : hooh
fitri : ini aja wes ketap ketip
rizka : pantesan kamu awet jomblo #digampar :lol:
fitri : :lol:
rizka : padahal lho bayangken daerah setia budi
fitri : jomblo karir
rizka : tempat banyak esmud keren2 :D
fitri : :lol:
fitri : tak nang anomali wes
rizka : disini mah buruh pabrik semua gada esmud :lol:

Have a nice weekend, all :). Holiday comes to those who wait :lol:.

So Be Careful With What You Wish For

It has been nearly two weeks since my last post here. I think if this blog is really a house, it would be a house full of cobwebs. So, how’s thing going? Pretty well? Good then, I am happy to hear from you again ;). Lately I was being terribly busy with my jobs. It haunted me all day and night long, till I didn’t get proper time to sleep and got sick. But I am getting better right now.

To make it related with the title, I’d like to share my experiences about my words that were granted by God.

“So be careful what you wish for,cause you just might get it and not know what to do wit’ it. Cause it might just come back on you ten-fold” eminem.

Sometimes me and my closest friends are making jokes by talking about people who stole our attentions and we called them “our living caffeine”. We don’t mean anything but adoring some parts of them that are used in a good way, such as their brilliant brain and inner beauty.

In short, I ever said “What if God gives me 24 hours to be spent with the person?”, without thinking much. And voila, I had to spend my time in a day, since morning till evening with the person but not in a “nice way”. Maybe another day, I will say in specific sentences how the togetherness should be spent #gakapok.

I also ever asked about a side job, so I can fill my time productively. And it happened, I got my wish until I couldn’t handle it and got sick. So, I said to my client that I can’t take the next job which has tight schedule because I was not in a possible way to continue the work.

I’ve warned you, be careful then ;). Baca lebih lanjut

How To Assign Release Strategy

Yesterday I got an order to maintain release strategy for training occasion for MM Module. When the user wanted to do release PR, the release strategy tab didn’t appear. Release PR just can be accessed by the authorities. This case came from my experience, so if you find the same problem I don’t know if it will work or not.

So, here are the steps:

  1. Use tcode CL24N that used to Assign Objects/Classes to Class.
  2. Fill the class. Caused by the problem appeared on release strategy for PR, so I used CEBAN (Purchase Requisition Release Strategy) table (additional info) and fill class type with 032 (release strategy).
  3. Click on “only new assignments” and select “Release Strategy” when pop up window appears.
  4. Fill the Release Group and Release Strategy columns and press enter.
  5. Tab “Value for current class” will appear and we have to fill the value of each characteristic description that listed.
  6. Save it.
To check if steps above work or not, create PR and try to release it. To create PR we can use tcode ME51N and to release it use tcode ME54N. For user that don’t get used to SAP, small step will make them confused. If Release Strategy tab appears but the release indicator doesn’t  , maybe you forget to change from “display mode” to “change mode”. You can click on  button.

That’s all from me. Hope I can learn more.

Welcoming June

Q: So, what happened in May 2011?
A: I started enjoying my time to get hired by this company.
Q: How could it happen?
A: Because I had many things to do, got incoming calls, messages and emails. I learn to make fast decision and take the responsibility, it’s not easy and always succeed to make my heart beating and my head thinking faster.
Q: So, what is the distinction about that things?
A: I am happy when I am busy, many lesson learned 🙂
Q: What are the differences with your previous time?
A: Less time for blogging, chatting, youtubing, googling beside things that related with work, easier to forget things that need high quality distraction from my past and I feel awesome bout this *evil laugh* *ups, sorry*
Q: What about the pocketmoney and your deficit?
A: It doesn’t bother me as much as I thought, money isn’t everything and I’ve passed 6 months well (I guess) 😀

Even though sometimes I have to go home late, I don’t mind to do so because I keep thinking that it’s a part of my learning process. Six months have passed by, there’s nothing hard when we do it with heart :).

Q: Have something else beside your work?
A: Feel wrapped with love.
Q: Err.. do you mean “galau”?
A: Hahaha, no. Galau-ing is just a colour of my day.
Q: What kind of things that can make you feel fabulous?
A: My sister named her first child with the name that I proposed :D. She has 5 words for her name *envy*, and 2 of them came from me, awesome! I hope my niece will have awesome personality as good as her name. Beside that, I still have other countless happiness for sure.
Q: Will you write as frequent as before?
A: I’ll try to because lately there’s nothing I’ll do but sleep when I reach my room, just feel so exhausted.

Okay, be happy with June then;).

Some Kind of Miracles (Then Which of The Favours of Your Lord Will You Deny?)

I never know if things that happened in several days ago were related or not, but I am a believer that something happens for reasons and causality does exist. My expectation by writing this is maybe one or two readers can learn something, including me :).

So, someone did something that unrelated with me at all, but somehow it bothered me. In my mind at the time “why are you trying so hard to look cool?”. I told my close friends about this, because it was hard to keep that thing for myself.

Didn’t take a long time, I realized that I was wrong by saying that thing (even though the person didn’t know bout this) and I felt terribly guilty. I didn’t know what to do to make my guilty feeling less. So I went to mushola and prayed, but it didn’t enough to make me feel better. I kept thinking, what should I do?

I promised to myself I won’t do the same thing, or at least I will try to be nicer person. Lesson learned, guilty feeling tortures me well. Several minutes later, I decided to make an alms by sending some money. Case closed and I hoped nothing but forgiveness.

On the next days, I was busy: be a trainer assistant (to help the user) and went to subsidiary. Out of my plan and expectation, I was paid. And the nominal? Nearly close with ten times of the money that I transfered as an alms. Actually, I got more than 10 times because I got free meals and lunch for a week.

“Then which of the favours of your Lord will ye deny?”, I did mistake and He gives me blessing.

Baca lebih lanjut

SAP MM Module (Part 1)

This time I want to re-write from many sources about Material Management Module in SAP. Caused by my short term (and long term) memory doesn’t work well, so I decided to copy and paste some tutorials about MM Module here.

What is SAP MM Module?

SAP MM Module is a part of logistics and it helps end to end procurements and logistics business process. Main features of this module are requisitions, purchase orders, goods receipt, accounts payable, inventory management, BOM’s and master raw material, finished goods, etc.

Requisitions in SAP MM module is a document created for purchase of goods or services, it is sent to procurement office for the issuance of purchase orders. Requisitions exceeding certain amount need vendor verification in SAP MM module. There are two ways of placing requisition either through SAPGUI or SAP web.

Purchase orders are legal document issued as commitment to the vendor to supply mentioned material in the specified quantity along with shipping details and specification. The authorized vendors list is displayed while creating purchase order as per material and plant of the organization.

Goods receipt in SAP MM module is made against the purchase order issued to the vendor. The goods receipt affects warehouse, inventory management, and FI and CO modules of SAP.

Accounts payable component of SAP MM module handles accounting data of all vendors by recording the transaction of goods. Deliveries and invoices are managed according to vendors and this component is an integral part of sales management and cash management, it keeps them updated by making automatic postings of all the transactions. Inventory management helps the user in managing inventory as per items purchased, manufactured, sold and kept in stock. It provides optimum support for business processes and handles creation of orders, delivery notes and outgoing invoices. It also automatically updates price, create sales units and calculating gross profit.

Taken from http://www.erpchronicle.com/sap-mm-module.htm

According to this site, procure to pay business process associated with SAP MM module can be described as below (click to enlarge image):

In master record, there are two kinds of record that needed: material and vendor master.

Material master:

The material master contains information on all the materials that a company procures or produces, stores, and sells. It is the company’s central source for retrieving material-specific data. This information is stored in individual material master records. Source.

Vendor master:

Data in vendor master records controls how transaction data is posted and processed for a vendor. The vendor master record also contains all the data you require to do business with your vendors.

The master record is used not only in Accounting but also in Materials Management. By storing vendor master data centrally and sharing it throughout your organization, you only need to enter it once. You can prevent inconsistencies in master data by maintaining it centrally. If one of your vendors changes their address, you only have to enter this change once, and your accounting and purchasing departments will always have up-to-date information.

A vendor master record contains:

  • Vendor’s name, address, language, and phone numbers
  • Tax numbers
  • Bank details
  • Account control data like the number of the G/L reconciliation account for the vendor account
  • Payment methods and terms of payment set up with the vendor
  • Purchasing data

If you implement Materials Management(MM), you will need purchasing data. For more information on this, see the documentation for Materials Management. In Materials Management, vendors are represented as suppliers. Source.

-To be continued-

Buried

Jadi ceritanya saya yang fakir bandwidth ini, merasa riang gembira setelah menemukan shared folder di kantor yang berisi film.

Lhoh, ini kan hari sabtu, kok ke kantor? | Iya, saya juga kaget waktu diberitahu kalau hari ini harus ke kantor jam 7 pagi sampai sore, untuk melakukan UAT di switch over system. Dan setelah opening meeting, saya menyadari bahwa tidak ada perempuan di sana selain saya -___-. I think I must get used to this and I think they are nice.

Sebenarnya porsi pekerjaan saya itu tidak banyak. Tapi karena saya baru bisa bekerja setelah menunggu bagian-bagian lain menyelesaikan pekerjaannya, dan sudah terlanjur membatalkan rencana pemalakan masal ke Pancious Pancake, jadilah saya mati gaya di kantor *sigh*.

Beberapa hari lalu, saya ngobrol dengan mas ini soal film dan dia bilang kalau dia tidak berani menonton Buried dengan alasan phobia. Jadilah saya penasaran, dan voila hihi ternyata ada di shared folder. Sampai di kos, saya mematikan lampu dan mulai menonton dengan menggunakan speaker biar efek suaranya lebih terasa.

Slideshow ini membutuhkan JavaScript.

Kesan pertama: masnya ganteng :D. Lalu saya bertanya-tanya berapakah budget pembuatan film ini karena aktor yang tampak secara nyata di layar laptop saya bisa dihitung dengan jari tangan kanan atau kiri saja, tidak dengan keduanya. Atau ditambah 1 deh kalau ular termasuk hitungan aktor.

Over all I think this movie is good enough, meskipun saya penyuka film action sejenis Jason Bourne. Dan ini? Masnya hanya bergerak-gerak secara tidak dinamis dan tidak beraturan di sebuah peti yang dikubur. Film ini menceritakan seorang supir truk berkewarganegaraan Amerika Serikat yang bekerja di sebuah perusahaan Amerika juga. Dia ditugaskan ke Iraq dan truknya dilempari batu oleh anak-anak kecil di sana. Ketika dia sadar, dia sudah berada dalam sebuah peti.

The film revolves around Iraq-based American truck driver Paul Conroy (Reynolds), who, after being attacked, finds himself buried alive in a wooden coffin, with only a lighter, flask, flash light, knife, glowsticks and a mobile phone to help him escape before the oxygen in the coffin runs out. wikipedia

Monggo ditonton saja, daripada saya dilempari batu oleh teman-teman anti-spoiler :D.

Inti dari postingan ini adalah pergi ke kantor di hari sabtu isn’t not that bad, selain untuk belajar, menambah kenalan, menambah pengalaman dan perbaikan gizi (tentunya), juga bisa menambah koleksi film ;).

Seratus Tujuh Puluh Dua Hari, Tanpa Garansi

Ditulis sambil mendengarkan Gravity by Sara Bareilles.

Dear kamu yang berlarian di kepalaku,

Lewat sudah larut malam. Cahaya kota yang memudar memberikan pilihan bagiku untuk menguasai salah satu sudutnya, sekedar duduk menuliskan kerinduanku padamu dalam beberapa halaman. Jemariku seakan menari di atas keyboard, mencoba menjadi pelukis yang berusaha memagut objeknya yang sedang kelu: hatiku.

Jika cinta tidak pernah mengetuk pada pintu yang salah, akankah kau muncul dari balik pintumu dan menyambutku?

Dear kamu yang selalu mengusik jam kerjaku,

Aku takkan pernah menyatakan ini berlebihan. Lebih sudah seratus tujuh puluh dua hari kamu berada di rongga dadaku, di dalam kepalaku, berdiam di sana dan membangun istana. Sesekali kamu memacu jantungku cepat, lain kali kamu serasa mengucurkan air jeruk pada lukanya.

Seratus tujuh puluh dua hari, ya…

Dan di mana garis finish dari hitungan ini, aku tak pernah tahu dan tak berencana untuk meramalkannya. Puluhan hari berlalu, dan aku gagal mencari pengganti atau sekedar menyita istana dan mengusirmu dengan paksa dari kepalaku.

Satu jam, dua jam berlalu, di satu sudut kota aku terpaku seperti kamus yang kehilangan kosakata. Entah terlalu banyak yang aku simpan ataukah memang tak sedikitpun ada yang ingin aku sampaikan. Mungkin akan lebih mudah bagiku jika kamu ada di sini. Aku berjanji akan mengisahkan belasan ribu hikayat, sebanyak hari yang ingin aku lalui bersamamu. Mungkin. Baca lebih lanjut

Persiapan Sebelum Menikah

Tumben pagi ini saya sudah blog walking setelah merasa cape’ mengemasi beberapa barang, karena saya berencana untuk pindah weekend ini. Kalau sekarang masih tahap pindah kos-kosan, semoga pindahan berikutnya bisa pindah rumah :p. Eh, perkataan itu wujud doa kan ya? Hehehe.

Klik sana klik sini, scroll up and down, akhirnya kembali ke blog suamigila yang sudah lama tidak saya kunjungi. Setelah baca-baca saya memutuskan untuk repost karena saya merasa tulisannya sangat bermanfaat, terutama bagi lajang seperti saya supaya ingat menabung dan belajar berinvestasi kalau sudah punya gaji tetap. Enjoy ;).

Persiapan Sebelum Menikah

May 16th, 2011

Baru-baru ini nemu kasus di mana seseorang, katakanlah X dan Y menikah. Agak miris juga sih. Sampai sekarang mereka hepi-hepi aja. Tapi mereka berada dalam beberapa masalah praktikal seperti, mau DP rumah tapi salary gabungan kurang cukup. DPnya juga kurang cukup. Mau DP pun anak sedang dikandung. Intinya they wanted to progress tapi ternyata ada beberapa hal yang sebaiknya mereka miiki sebelum nikah, belum mereka miliki sampai mereka telah menikah dan sedang mengandung anak.

I’m not an expert in finance but I do intend to share what I know. Semoga bisa jadi bahan rujukan adik-adik kita yang sedang berjalan menuju stage ini.

Gue rasa di jaman susah gini, gak ada salahnya pasangan yang akan menikah duduk bareng dan buka-bukaan soal uang. And as an individual, we want to be the part of the solution kan, bukan part of the problem.

Things you might want to check before marriage:

Debts
1.a. Pastikan kita sendiri gak punya CC debt. CC debt akan menurunkan credit score kita di BI. Ini akan bermasalah ketika pasangan akan membeli rumah. Bisa jadi pasangan kita bersih, eh credit score kita buruk. Kalo udah gini, kasian pasangan kita apalagi kalo dia udah mati-matian nabung.

1.b. Pastikan calon pasangan gak punya CC debt. Sebaliknya juga berlaku, dia harus kasian juga dong sama kita kalo kitanya yang udah hemat kiri kanan buat beli rumah, tapi KPRnya ditolak bank.

2.a. Pastikan bahwa selain CC, kita juga gak punya utang apa pun, berapa pun, dalam bentuk apa pun. Menikah adalah kegiatan di mana reputasi finansial (credit score) dan daya beli 2 individu menjadi satu. Menikah juga adalah titik di mana kita bukan lagi menjadi tertanggung namun menjadi penanggung dan penanggungan ini pertanggunjawabannya juga ditanya di akhirat nanti. So we might want to be ready and make sure there is no minus in our bank account before we start. Kita ingin memulai rumah tangga setidaknya dari titik nol, bukan dari titik minus. Jika masih minus, tidak apa-apa. That doesn’t make us a bad person. Tapi sebaiknya dibereskan dulu.

Mungkin ada beberapa lajang yang nyicil mobil. This is fine. Meski sebaiknya dilunasi dulu atau setidaknya jika belum, bisa lunas saat menikah, benar-benar didata dulu sebelum nikah. Konsekwensinya, cicilan mobil ini akan mengurangi daya cicil kita dalam mencicil rumah.

2.b. Pastikan kondisi utang pasangan juga sehat.

Dua hal di atas sangat realistis untuk dilakukan. Ini pasti bisa dilakukan semua orang.

Tanggungan
3.a. Data semua tanggungan sebelum nikah. Di sini mungkin orang mulai variatif. Mungkin ada orang yang bukan punya utang namun punya tanggungan seperti biaya kuliah adik, biaya sakit orang tua, atau kita mensupport orang tua. Ini jangan dihitung sebagai hutang namun sebagai tertanggung. Jangan juga dihitung sebagai beban. Mereka darah daging kita juga kan. Kalo gak ada mereka belum tentu kita seperti ini.
Yang jelas, tertanggung ini sebaiknya didata aja untuk memanage expectation.

Contoh kasusnya. Waktu pacaran, istri gak bilang bahwa biaya rumah sakit bapaknya 5 juta sebulan. Padahal suami sangat ingin beli rumah perdana. Setelah menikah, rencana itu terpaksa tertunda. Marahan. Dengan mendata tanggungan, pasangan bisa memanage expectation.

OK, 3 perihal pertama adalah tentang tanggungan dan yang minus-minusan ya.

Aset

4. Disarankan untuk memiliki asset, bukan liability (maaf terdengar seperti Robert Kiyosaki). Aset ini bisa semua hal definisi dari asset dari mulai jumlah tabungan yang cukup, atau saham, LM atau rumah. Kalo bisa beli rumah dari gaji single sendiri, itu fantastic. Malah sebaiknya beli rumah itu gak perlu nunggu nikah kok. Dan gak harus cowok yang beli rumah. Khusus untuk laki-laki, beli rumah sendiri berguna jadi mas kawin. Ntar kalo nikah bisa dijual, jadikan DP dan bersama salary istri beli rumah yang lebih besar. Perempuan juga begitu.

5. Disarankan untuk convert semua liability jadi asset. Ada temen yang realistis. Dia punya mobil kesayangan waktu dulu kuliah. Pas nikah, itu mobil dia jual, jadiin DP rumah dan dia+istri naek motor. Heart breaking? Yes. Tapi dia bilang that was the best decision of his life karena dia melihat harga mobilnya seidkit demi sedikit turun sedangkan harga rumah naik terus.

6. Buat cowok (dan muslim – maaf), biasakan beli emas sedikit demi sedikit dari awal kerja sampai menikah. Sunnah nabi menyatakan bahwa sebaiknya mas kawin dari pria utnuk wanita adalah sesuatu yang memiliki nilai gadai. Ini agar jika terjadi sesuatu, mas kawin itu bisa digadaikan dan membantu keuangan. Baiknya sih emas atau apa terserah (yang jelas bukan pompa aer). Yang jelas, sajadah dan seperangkat alat shalat, meski memiliki nilai agama yang tinggi, tidak memiliki nilai jual.

Let’s review how realistic the above 3 are. Semua mungkin, asal hitungannya dingin dan tidak pakai emosi. There is no such thing as mobil kesayangan. Yang ada hanya mobil. Atau mungkin dengan gaji 5-6 juta kita belum bisa cicil rumah 1.2 M. tapi gaji segitu bisa kok cicil rumah 40/90 di depok yang harganya 90-150 juta.

Lebih baik investasi kecil yang riil tapi naik ketimbang keinginan yang hanya tinggal keinginan.

Lebih baik murah dan sederhana tapi kebeli ketimbang yang jetset dan highclsss tapi gak kebeli-beli.

Meski kecil dan jauh, valuenya naik. Bisa jadi mas kawin, dan bisa jual dengan profit setelah menikah untuk beli rumah baru.

Finance

7. Ini untuk menjawab, berapa sih nilai tabungan+asset kertas yang sebaiknya seseorang miliki sebelum menikah? Di sini pasti jawabannya variatif dan secara nominal berbeda. Maka dari itu mungkin rumus ini bekerja:

Nilai tabungan+asset kertas minimum = ½ ongkos nikah + ½ DP rumah (jika belum punya rumah) + ½ ongkos melahirkan Caesar + 6 bulan biaya hidup

Semuanya ½ dengan asumsi pasangan kita akan cover setengahnya lagi. Atau dalam kasus ongkos melahirkan Caesar, dicover asuransi kantor.

DP rumah masuk rumus ini jika belum punya rumah. Memang bisa ngontrak atau bareng orang tua. Tapi alasan kenapa kita tinggal bareng orang tua atau ngontrak adalah karena kita mengumpulkan uang untuk suatu saat beli rumah sendiri kan? Jika pun bukan itu alasannya (mungkin untuk menemani orang tua), kepemilikan rumah oleh sebuah rumah tangga cukup penting sebagai tabungan asset keras. Malah jadi lebih untung akrena saat kita menemani orang tua di rumahnya, rumah itu kita kontrakkan dan autofinance dengans endirinya.

Ongkos melahirkan masuk sana just in case kita subur wakakak. Seriously, ada beberapa orang yang tokcer dan gelagepan juga. Alasan kenapa ongkos melahirkan masuk sana juga karena ini: Kalo baru nikah dan ngejar beli rumah, ngejar lunasi CC, ngejar beli motor atau mobil. Biasanya untuk melahirkan itu suka aja kelupaan.

Kayaknya 7 faktor ini juga udah cukup ya for now. Gue sengaja segeneric mungkin karena gak mau menggambarakan betapa horornya menikah itu.

Semua factor ini ada dengan asumsi kita tidak diberi bekal oleh orang tua. Memang pasti orang tua berusaha memberikan yang terbaik ya. Ada yang bayarin nikahan, ada yang beliin rumah atau mobil. Tapi ketujuh factor ini gue pikirkan dengan asumsi kita tidak mendapat pertolongan dari orang tua atau mertua. Pemberian itu gak salah malah kita harus bersyukur ada yang meringankan. However, tetap gak ada salahnya seseorang mengambil prinsip:

waktu kecil gak nyusahin orang tua, udah tua gak nyusahin anak.

Gue sendiri gak ada satu pun yang lulus ketika gue menikah huahaha. But I was lucky to go to Africa. Kalo belum nikah gue pribadi akan memertimbangkan yang di atas.

Pertanyaan kedua mungkin adalah, berapa lama waktu yang dibutuhkan untuk menjaga 7 faktor di atas? Regret there is a time frame for this.

55 adalah usia kita pensiun.

21 adalah usia anak terakhir lulus kuliah. Plus + 1 tahun in case dia gak naik kelas.

1 tahun adalah mengandung anak terakhir (kecuali hamil sebelum nikah).

Sediakan 1 tahun in case proses punya momongan gak terlalu tokcer.

55-21-1-1-1 = 31 tahun.

Time span seseorang untuk mengumpulkan 7 faktor di atas adalah dari dia mulai lulus kuliah usia 21-22 tahun, sampai umur dia 31 tahun. Sekitar 10-11 tahun. Jika ingin punya 2 anak, then time span is shorter.

Semoga bermanfaat. I’m not an expert on this. I just intend to share.

Taken from suamigila.